Kto som a čo robím

Kariéra

Venujem sa IT technológiám. Mám skúsenosti s technickou podporou.

Aktívna práca:

Momentálne pracujem na Miestnom úrade v Karlovej vsi.

Náplň práce:

Spravujem vnútornú sieť, Asterisk, Windows Server, web stránku, ktorá je postavená na WordPress.

Dosiahnuté najvyššie vzdelanie:

Absolvoval som vyššie odborné štúdium na SPšE Zochova 9. Úspešne ukončenie s titulom DiS. (Diplomovaný špecialista).

Počas štúdia:

Počas štúdia, som robil projekt Asterisk (VoIP) Voice over Internet protocol. Tento projekt som zo začiatku chcel robiť iba na lokálnej sieti. Ale videl som v tom potenciál a tak som si zriadil verejnú IP  adresu a urobil som to tak, aby sa dalo dovolať aj z „vonku“. Z hocijakého miesta len podmienka je stabilný internet. Asterisk som urobil na Raspberry PI 2. Neskôr som to prerobil na Raspberry Pi 3 +B. Keď to bolo hotové a podrobne zdokumentované, tak som si urobil VoIP sieť pomocou Cisco zariadení. Samozrejme cenovo je to neprístupné, a tak som to použil nástroj Cisco Packet Tracer.

Čo je Raspbeery:

Raspberry Pi je mikropočítač, ktorý je vyvinutý anglickou spoločnosťou Raspberry Pi Foundantion za účelom, zlepšiť počítačovú gramotnosť u detí na základných školách.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

Ďalším takým rozsiahlym projektom bol multimediálny server tzv. Kodi. Tú dobu som ešte nemal (NAS) Network Attached Storage. Tak som na router pripojil Disk od firmy HP s kapacitou 2 T (2 terabajty). Už je zapojený pár rokov a stále funguje. Mám na ňom dáta, či už filmy alebo svoje osobné dáta.

Neskôr som dostal spomínanú  NAS od firmy Synology. Kde som sa hral s právami užívateľov. Čítanie zápis a zriadil Chat. Všetko som to tlačil cez VPN. (Virtual private network). VPN som zriadil cez OpenVPN. Klienti, ktorím som dal prístup si môžu nainštalovať aj cloud clienta do PC alebo telefónu a k svojím dátam majú prístup neobmedzene. Jediné, čo im obmedzuje prístup je kapacita diskov. V NAS mám 4 T + 4 T to je do hromady jeden RAID. Zvolil som RAID 1. A ďalšie disky sú 1 T + 1 T, tiež som zvolil RAID 1.

Takým menším projektom bola aj inštalácia WordPress na Raspberry Pi 2. OS som použil Raspbian. Kde som si zriadil cvične web stránku a skúšal som si WordPress ako taký.

Raspbian je rodina Debian. Podobné príkazy ako ma Ubuntu alebo Debian.

Po škole:

Keď som skončil školu a začal pracovať. Klient ma požiadal, aby som mu urobil Asterisk na Virtual private server. (VPS).

Zvolil som Debian 9 a na ňom nainštaloval Astersik s Graphical user interface. (GUI). Z dôvodu, aby sa administrátor nemusel pripájať cez Secure Shell (SSH) a cez terminál písal príkazy. Takto sa prihlási na Asterisk a priamo môže pridávať užívateľov, bez znalosti príkazového riadku v Linuxe.

Presný postup inštalácie nájdete tu:

https://www.informaticapressapochista.com/asterisk/install-on-debian-stretch-9-4-the-fabulous-asterisk-14-freepbx-14/

Call Centrum (IVR)

Jedného dňa som dostal projekt, urobiť Call centrum. Vybral som si distribúciu Cent OS  7. (Z mojich predošlích skúseností, počas inštalácie vzniklo najmenej problémov.)

Na Linux som naištaloval Asterisk 13 s nadstavbou freePBX. Po skončení inštalácie, som cez GUI nakonfiguroval klapky s telefónnymi číslami. Urobil SIP trunk. Potom vytvoril 2 hlasové skupiny, 998, 999. Po tomto kroku som nahral hlášky na server. Keď som zavolal z telefónneho čísla, na IVR, tak sa hlasový robot ozval, aby som stlačil 1 2 alebo, keď som stlačil iné číslo, tak zaznelo „Momentálne žiadny technik sa Vám nemôže venovať“.

Záľuby:

V neposlednom rade aj, keď mám rád svoju prácu ma baví ma žiť aj aktívne.

Zo športu:

Beh, plávanie, korčuľovanie, otužovanie, K2, turistika, tenis, squash a florball.

Občas trénujem ľudí v posilňovni a dávam masáže. Načo si aj budem robiť v budúcnosti aj certifikáciu.

Umelecké záujmy:

fotografujem a v minulosti som organizoval vernisáž. 

Hrám na gitare aktívne som hral na gitare 15 rokov ale kvôli času sa žiaľ nedá všetko stíhať. Gitaru som aj jednu dobu učil.

Píšem básne a aj som v minulosti bol súčasťou literárnych večerov, kde sme recitovali svoje diela.

Iné:

Baví ma hrať šach, a rád sa venujem ľudovým remeslám. Najviac ma očarilo hrnčiarstvo a práca s drôtom.

naspäť